|_ W E B B E R I E T . S E I S L A N D S H Ä S T A R_ |_ H E L I G_ B I R M A_ |_ F O T O_ |
Webberiet's Birma
 
Innehåll A-Ö

Våra katter
Kattungar

Planer
Till salu

Om oss
Vår blogg

Gästbok
Länkar
tom

Introduktion om äldre katt redan finns

Mitt råd är att att vara uppmärksam och att inte göra för stor affär av mötet. Äldre katter brukar inte ha några problem att acceptera en kattunge.

Visst kan bli en del spott och fräs men det brukar ge sig efter en vecka eller två när de båda vant sig vid varandra. Katter är individer och personkemin är viktig. En del blir bästisar som sover och tvättar varandra. Andra får inte alls samma relation de brukar ser till att hålla sig ur vägen för varandra. Oavsett så brukar de kunna hantera situationen.

Dofttips

Lika viktigt som att kattungen har med sin "doftfilt" från uppfödaren är att låta kattungen få ta del av nya familjens doft. Ta gärna med en filt när du hämtar katten med den gamla kattens doft på och klappa kattungen med den så får den en dos av välbekant doft som kan ha en avdramatiserande verkan.

Så här brukar jag göra.

Tar in transportburen så att de båda kan hälsa på varandra med galler emellan första gången.

Därefter tar jag in transportbur med katt i, i samma rum som kisslådan och stänger dörren till rummet. Öppnar dörren till transportburen och låter nykomlingen gå på upptäcktfärd i det nya rummet i lugn och ro.

När nykomligen verkar trygg och har koll rummet öppnas dörren och kissen får bekanta sig med resten av huset och familjen. Lugnt och avslappnat beteende från familje medlemmarna påverkar katternas beteende positivt.

Transportburen med filt låter jag stå kvar i rummet tills kattungen är trygg och inte behöver den som tillflyktsort.

Brukar även sätta ut kisslådor på flera olika ställen i huset (om det är stort) för att undvika små "missöden". Dessa flyttar jag sedan närmare och närmare den ordinarie kisslådan tills extralådorna inte behövs längre.

(Själv räknar jag med 1 toalåda/katt + några extra när kattungarna är små)

Goodwill

Mer bra att veta om att ha katt:

  • Kattfaror
  • Försäkra din katt
  • Kastrera sällskapskatt
  • Vaccinera årligen
 
B I R M A W E B B E R I E T __
Senast uppdaterad 2010-09-26
Copyright © Webberiet 2010
birma@webberiet.se